Scattering Skies๐ŸŒโ˜๏ธ๐ŸŒˆ

Quick Capture – Sunset
I decided to find out why and how the sky manages to change colour. I think that’s what’s so attractive about it. Usually it’s normally blue, so when there’s a slight deviation from the norm; it’s noticeable. It’s not something you see all the time, so when it does occur. It is eye catching, you want to stop everything you’re doing just to capture the moment, before it goes away. The sky is forever renewing itself, so it’s calming to pay attention to it.

Scattering is the term used to describe this effect the sky creates-

Scattering Skies – Science Daily

On http://www.sciencedaily.com , Ackerman says “Because the sun is low on the horizon, sunlight passes through more air at sunset and sunrise than during the day, when the sun is higher in the sky. More atmosphere means more molecules to scatter the violet and blue light away from your eyes. If the path is long enough, all of the blue and violet light scatters out of your line of sight. The other colors continue on their way to your eyes. This is why sunsets are often yellow, orange, and red.”

Essentially, giving where the height of the sun is that day and the intensity of the air. This determines how much sunlight is passed through. It provides more chance, in the atmosphere to produce a variety of colours; if the molecules are able to travel long distance. So therefore, it’s a combination of many factors working together to create an eye-catching end product for certain parts of the world to see.

Next time you’re outside while this happens, don’t forget to stop and stare at this piece of art๐Ÿ‘ฉ๐Ÿพโ€๐ŸŽจ

That’s one science fact learnt for today.

Feel free to leave a comment or share this post ๐ŸŒž

Chanda D

Advertisement

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s